Ansigtløftning

Ansigtsløftning
Information v/Speciallæge i plastikkirurgi Eeva Kalaja Petersen

Formål:
At stramme slap hud og slapt væv overvejende på nedre del af ansigtet og evt. på halsen.

Generelt:
En ansigtsløftning er en operation med korrektion af slap hud og slapt væv på nederste 2/3 af ansigtet og evt. på halsen. Hvis man synes, at ens ansigt begynder at se ældre ud, når man ser sig i spejlet, og det er hele den nederste del af ansigtet, der er sunket nedad og, sammen med halsen, er slap, kan man have glæde af en ansigtsløftning. Der findes mange forskellige former for ansigtsløftning, lige fra mindre klassiske ansigtsløftninger lidt ned over kinderne,  til store indgreb over kinderne og hele halsen.

Hvilken type der i hvert enkelt tilfælde skal udføres, afhænger af, hvor store dine aldersforandringer er, og hvor meget du ønsker at få korrigeret. Den endelige beslutning om, hvilken type ansigtsløftning der skal udføres, foretages  sammen med plastikkirurgen, efter en gennemgang af de forskellige muligheder samt oplysning om, hvad slutresultatet sandsynligvis vil være. Man kan ikke love noget sikkert om, hvor længe en ansigtsløftning holder, da  mennesker ældes forskelligt og ældningsprocessen selvfølgelig vil fortsætte. Generelt kan man dog sige, at man i en årrække, måske for altid, vil se bedre og evt. yngre ud, end hvis man ikke havde fået foretaget operationen.

Ansigtsløftning hjælper ikke på udtalt rynket hud, det er der andre behandlinger for. Ansigtsløftning hjælper heller ikke på rynker rundt om munden eller furer mellem næse og mund. Arrenes beliggenhed omkring øret er ens ved alle typer ansigtsløftninger. Dog vil operationer, der korrigerer halsen også give et mindre ar lige under hagen.

Operationen:
Ved en almindelig ansigtsløftning foretages en løsning og stramning af huden frem til midt på kinden og lidt ned på halsen.  Der strammes på muskelophængningen i ansigtet, evt. laves fedtsugning af hals og kæberand. Ved en halsoperation sammen med en ansigtsløftning løsnes og strammes huden over kinderne og der fortsættes ned på halsen med løsning og stramning af halshuden hele vejen over forsiden af halsen. Der rettes på de lodrette muskelbånd på forsiden af halsen. Muskelophænget i ansigtet strammes. Evt. overflødigt fedt på hals og langs kæberand korrigeres på plads eller fjernes.  Ansigtsløftninger kan udføres i lokalbedøvelse med supplerende beroligende medicin eller i fuld bedøvelse. Arrene ligger foran øret , bag øret og i hovedbunden.

Forløb:
Efter operationen lægges en let bandage, som dækker kinder og hals. Der er ofte lagt dræn.. Bandage og dræn fjernes som regel efter et døgn. Trådene fjernes som regel efter ca. 1 uge. Man skal være forsigtig med ikke at gnubbe, gnide eller massere de første 2-3 uger efter operationen. Arbejdet kan som regel genoptages efter 2-3 uger. Sport efter ca. 4 uger.

Bivirkninger:
Der er smerter det første døgns tid, herefter er der en følelse af stramning over de opererede områder. Det opererede område på kinder, evt. hals, er hævet og misfarvet, og det tager ca. 2-3 uger før dette er forsvundet. Der er føleforstyrrelser med nedsat følesans over det opererede område. Det varer adskillige måneder, før følesansen er normal igen.

Komplikationer:
Blodansamlinger, som evt. må opereres igen er den hyppigste komplikation. Infektioner ses sjældent, dog kan mindre infektioner bag ørerne forekomme. Nerveskade med lammelse af ansigtsmuskulaturen er en yderst sjælden komplikation, som praktisk taget ikke forekommer hos kirurger med øvelse i operationen. Brede ar ses af og til. Sjældne komplikationer: Vævsdød med efterfølgende ar (nekrose), pigmenteringer, hårtab.

Forventet resultat:
En naturlig udglatning af  aldersforandringer i de nederste 2/3 af ansigtet og halsen. Resultatet er ikke permanent, da ansigtet fortsætter med at ældes.

Ledsager kan medbringes ved konsultationen.

Der er 1 uges betænkningstid fra konsultation til operation.

se også “Ansigtsløft, halsløft og pandeløft med et naturligt resultat” se på forsidenunder under plastikkirurgi

Sidst opdateret november 2013