Botox og fillers

Vævsfylder (Fillers) og Botox

Rynker forsvinder ikke af sig selv. Bedste behandling er at forebygge rynker, undgå sol og rygning.
Der findes mange virksomme behandlinger af rynker. Vi har de sidste ca. 10 år set et regulært boom i behandling med filler (fx Restylane) eller med Botox. Imidlertid findes der mange andre behandlinger, der har været anvendt med god effekt i mange år af plastikkirurger.
Nedenstående er en kort gennemgang af disse behandlinger.

Injektionsbehandlinger:
Behandlinger der udføres uden bedøvelse eller med lokalbedøvelse. Der er ingen eller mindre hævelse af behandlingsområdet og man kan fortsætte sine normale aktiviteter med det samme. Velegnet til yngre patienter, som ikke har behov for egentlig kirurgi og også til senere behandling efter ansigtskirurgi, hvis man vil opretholde sit udseende længere. I nogle tilfælde kan man bruge injektionsbehandling til patienter der absolut ikke ønsker et kirurgisk indgreb, selvom dette ville føre til det bedste resultat.

Patienterne blander ofte Botox og fillers sammen, men virkningen er forskellig, og det er ikke ligegyldigt, om man bruger det ene eller det andet. Produkterne bruges også forskellige steder i ansigtet.

1.      Botox: En nerveblokerende behandling der indsprøjtes i mimiske muskler f. eks. mellem øjenbryn til behandling af lodrette bekymringsrynker. Botox afslapper musklerne og glatter dermed på rynker f. eks. lodrette rynker mellem øjenbrynene eller ”kragetæer” ved siden af øjnene.
2.      Filler eller vævsfylder f. eks. Restylane: Et fyldstof, som oftest hyaluronsyre, der er vandbindende og findes naturligt i kroppen. Kommer i sprøjter af 1 ml og kan indsprøjtes i dybe furer og udfylder dybe furer f. eks. mellem næse og mund. Kan også bruges til at give mere volumen f. eks. over kindbenene.


Botoxbehandling.

Formål: At udglatte rynker i den øvre del af ansigtet: rynker mellem brynene, panderynker og smilerynker omkring øjnene.
Generelt: Botox er navnet på det mest kendte produkt som  indeholder stoffet Botulinumtoxin Type A  udviklet fra Clostridium Botulinum bakterien. Præparatet har været anvendt i mere end 25 år til behandling af muskelspasmer hos både voksne og børn, og igennem mange år til behandling af ansigtsrynker. Præparatet forhindrer musklerne i at trække sig sammen, hvilket medfører at den overliggende hud bliver glat. Botox og tilsvarende produkter er særlig velegnet til behandling af rynker og furer i øverste del af ansigtet. Mindre rynker i den nedre del af ansigtet som f.eks. omkring munden og  rynker på halsen kan evt. også behandles med forsigtighed. Præparatet kan endvidere anvendes til at nedsætte svedproduktionen i hænder, armhuler og fodsåler.
Behandlingen: Under behandlingen sprøjtes meget små mængder af stoffet  ind under huden i musklen på udvalgte steder med en tynd kanyle. Efter behandlingen skal man undgå at berøre det behandlede område de næste par timer. Efter behandling i ansigtet bør man ikke lægge sig ned de første par timer, da man ellers risikerer forskydning af det indsprøjtede middel og dermed risiko for uønskede virkninger. Virkningen på de behandlede muskler indtræder efter nogle døgn og forsvinder efter 3-6 måneder. Behandlingen kan gentages med måneders mellemrum, når de uønskede rynker dukker frem igen.
Bivirkninger: De hyppigste bivirkninger er relateret til den lokale indsprøjtning med rødme og hævelse i det behandlede område. Enkelte kan ved behandling af den øvre del af ansigtet udvikle hovedpine 1-2 dage efter behandlingen.
Komplikationer: I sjældne tilfælde kan der efter behandlingen i øverste del af ansigtet optræde sænkning af enten det øvre eller nedre øjenlåg eller ekstremt sjældent lammelser i den nedre del af ansigtet i form af hængende mundvig. Disse gener svinder spontant indenfor 2-4 uger.
Forventet resultat: Udglatning af rynker i de behandlede områder p. gr. af midlertidig nedsættelse af muskelaktiviteten.
Holdbarhed: Ca. 3-4 måneder, hvorefter behandlingen kan gentages. Efter flere behandlinger forlænges holdbarhedstiden.

Der skal gå 2 dage fra konsultationen til behandling må foretages. Ledsager kan medbringes ved konsultationen.

Vævsfyldere med ikke-permanente fillers – Hyaluronsyre

Formål: At udglatte rynker og furer i ansigtet  eller at fylde læber.
Generelt: Vævsfyldere er en gruppe stoffer af meget forskellig art, der kan anvendes til indsprøjtning i læderhuden eller under huden med det formål at udglatte rynker eller med henblik på at give øget fylde. Stofferne kan være mere eller mindre permanente og inddeles groft i midlertidige og permanente. Der findes talrige forskellige midler og nye kommer til hele tiden. Midlertidige fillers har det laveste antal bivirkninger. Disse fillers består af hyaluronsyre, der naturligt forekommer i huden. Hyaluronsyren nedbrydes langsomt og forsvinder. Vi anvender Juvedermprodukter, som har været anvendt i ca. 8-10 år og som har meget få bivirkninger og lang holdbarhed.
Teknik: Inden indsprøjtning af stoffet kan der lægges lokalbedøvende creme eller et lokalbedøvende blok for at mindske ubehaget. Herefter indsprøjtes stoffet, som findes i en geleform i små mængder med en tynd kanyle i huden eller under huden. Produkterne indeholder, ud over Hyaluronsyre, også lokalbedøvelse for at mindske generne under insprøjtningen.
Forløb: Effekten kan ses umiddelbart efter at gelen er sprøjtet ind. Da behandlingen  er foretaget med et midlertidigt stof, som er biologisk nedbrydeligt, skal man regne med at behandlingen skal gentages. Varigheden af den enkelte behandling er meget individuel. Efter første behandling skal man påregne at virkningen aftager efter 3-12 måneder. Behandlingen kan gentages lige så ofte man ønsker. Behandlingen kan gentages ved yderligere aldersforandringer.
Bivirkninger: Umiddelbart efter behandlingen kan det behandlede område være lidt rødt, ømt og hævet, hvilket fortager sig i løbet af et par dage. I sjældne tilfælde kan ses blålig misfarvning, som svinder efter et par dage. Huden og læbernes slimhinde kan fremtræde uregelmæssig hvis det indsprøjtede stof ikke er fordelt helt jævnt.
Komplikationer: Yderst sjældent kan det behandlede område blive inficeret. Ved gentagen brug kan man se fortykkelse af det behandlede område. Yderst sjældent ses allergiske reaktioner eller små knudeagtige hævelser i senforløbet.
Forventet resultat: Ved behandling kan forventes en vis udjævning af rynker og folder afhængig af  rynkernes dybde inden fyldningen. Ved behandling af læber bliver disse mere fyldige og fremstående. Resultatet er ikke permanent men kan gentages så ofte det ønskes.
Holdbarhed: Som regel ca.3-18 måneder. Holdbarheden er individuel og desuden afhængig af hvilket produkt der er anvendt.

Der skal gå 2 dage fra konsultation til behandlingen udføres. Ledsager kan medbringes ved konsultationen.

Eeva Kalaja Petersen
Sspeciallæge i plastikkirurgi
Oktober 2021