TCA-peeling


Formål
Formålet med ansigtspeeling er at reducere ujævnheder og rynker i huden i ansigtet. Hertil kan benyttes en mildt ætsende kemisk væske. Princippet er, at de øverste lag af huden, overhuden (epidermis) og evt. øverste del  af læderhuden (dermis) fjernes, med dannelse af en ”hudafskrabning” til følge. Dette stimulerer under helingen til nydannelse af hud med en strammere, glattere og mere ensartet hudoverflade.
Mindre behandlinger udføres  i overfladelbedøvelse (EMLA), lidt større behandlinger i lokalbedøvelse. Peeling foretages med TCA, trikloreddikesyre. Ved en peeling med TCA er de behandlede områder tørre og dækket af en tynd ”film”.
Det tager 3-10 dage før huden er helet, afhængig af behandlingens dybde. Behandlingen kan aktivere herpesudbrud og forebyggende behandling mod herpes anvendes oftest.

Ophelingen
For at lindre svie, smerte og ubehag lige efter behandlingen dækkes huden med kolde omslag den første dag og aften. I de følgende dage vil det behandlede område hæve op. Der kommer efterhånden en tynd skorpe der falder af, når såret under skorpen er helet.

Efter ophelingen
Da huden er tyndere i det behandlede område, vil den være rød i starten. Efter 1-2 uger kan rødmen dækkes med make-up. Rødmen aftager efterhånden, og huden vil efter ca. 1-3 måneder have sin normale farve. Effektiv solbeskyttelse med højt faktortal skal anvendes til huden er normal igen.

De første 2 – 3 uger efter opheling
Gør så lidt som muligt i de første 2 – 3 uger efter at sårene er helet efter en peeling.
Vask huden forsigtigt med lunkent vand. Hvis huden er tør, anbefales det at anvende en blødgørende creme (fugtighedscreme). Hvis der er let eksem kan dette behandles 1-2 gange dagligt med Hydrocortison creme 1% (håndkøb).
Make-up kan anvendes, når sårene er helede. Anvend make-up, når det er nødvendigt, fx når du går på arbejde eller indkøb. Anvend ikke make-up hjemme. Make-uppen skal være vandbaseret så den nemt kan fjernes. Hvis huden bliver rød og irriteret, når make-up anvendes skal man skifte til andet produkt eller ophøre med make-up til huden igen kan tåle det. Det er svært at anbefale specielle produkter, da huden reagerer forskelligt fra person til person.
Undgå sol på den nye lyserøde hud, da den kan blive mørkfarvet, huden kan først tåle, sol når den har sin normale farve igen. Vær forsigtig med solen den første sommer efter en peeling, anvend en høj solfaktor.

Komplikationer
Infektion med bakterier eller herpesvirus ses sjældent, men kan efterlade ar. Har behandlingen været for dyb, eller har der været betændelse under ophelingen, kan der dannes røde ar som senere bevirker at huden der blive lysere end omgivelserne på grund af mangel på pigment. Kan ikke behandles, men risikoen for dette er minimal ved omhyggelig behandling. Mørke skjolder kan forekomme, men aftager ofte i løbet af 2-6 måneder. Reaktionen forværres ved udsættelse for sollys. Tilstanden ses ofte hos visse etniske grupper. Acne og milier kan blusse op efter behandlingen. Kan behandles med antibiotika.

Forventet resultat
Færre eller mindre tydelige rynker  og pænere hudoverflade i de behandlede områder i ansigtet. Der er 2 dages betænkningstid fra konsultation til behandling må foretages. Ledsager kan medbringes ved konsultationen.

Eeva Kalaja Petersen
Oktober 2021