Brystreduktion og brystløft

Brystreduktion og Brystløft
Information v/Speciallæge i plastikkirurgi Eeva Kalaja Petersen

Formål:
At gøre brysterne mindre og/eller løfte dem op til en naturlig placering.

Generelt:
Store og hængende bryster kan være meget generende, ikke bare kosmetisk, men også fysisk i form af smerter i ryg, skuldre og furer efter BH stropper. Brysterne ændrer sig med ændret vægt. Når du tager på, bliver dine bryster større, og når du taber dig, bliver dine bryster mindre. Dette gælder også efter operationen, hvor et vægttab vil betyde, at brysterne kommer til at hænge igen. For at opnå det bedste resultat af operationen, skal du være normalvægtig, og din vægt skal være konstant og stabil, når operationen udføres. Hos ældre kan en let overvægt accepteres, blot vægten er stabil, og der ikke er noget ønske om at tabe sig. Operationen foretages så vidt muligt, således at dine ønsker bliver tilgodeset, og du får den bryststørrelse, som du ønsker. Da det drejer sig om kirurgisk håndværk, kan vi imidlertid ikke på forhånd love en B, C eller D skål, men vi tilstræber selvfølgelig at komme så tæt på dit ønske som muligt. Hvis dine bryster har forskellig størrelse fra starten, tilstræber vi at opnå 2 ens bryster.

Operation:
Operationen kan udføres enten med omvendt T-ar eller med lodret ar alene. I begge tilfælde er der ar rundt om brystvorten. Det brune område omkring brystvorten gøres mindre, og brystvorten løftes opad. Hos unge, hvor huden ofte er god og elastisk og let trækker sig sammen, kan man i mange tilfælde udføre brystløft og brystreduktion alene ved et ar rundt om brystvorten og lodret ned til folden under brystet. Hos ældre, hvor huden ofte er tynd og slap, må man fjerne mere hud for at opnå et godt resultat. Her vil arene ligge rundt om brystvorten, lodret ned fra brystvorten til folden under brystet, og desuden i folden under brystet. Operationen foregår enten i fuld bedøvelse eller lokalbedøvelse suppleret med medicin. Du er som regel indlagt i et døgn efter en større brystoperationen.

Forløb:
Ved slutningen af operationen lægges oftest dræn i begge sider, endvidere lægges en tætsiddende forbinding. Forbindingen fjernes dagen efter, og erstattes af en velsiddende sports BH.
Efter du er kommet hjem, skal du undgå at løfte og bære tunge ting. Du må gerne gå små ture og lave lettere madlavning. Efter 4 uger må du genoptage sport og gymnastik. I det første stykke tid, vil der være en vis hævelse af brysterne. Hævelsen aftager langsomt, og det endelige resultat kan først bedømmes efter ½ – 1 år. Du skal undgå direkte sollys på arene i 6 måneder efter operationen.

Bivirkninger:
Der er som regel moderate smerter efter operationen. På grund af hævelse, ser brysterne lidt pumpede ud efter operationen, og der er ofte blå mærker. Følesansen på brystvorterne kan være nedsat i nogen tid, så brystvorterne enten er mere følsomme eller mindre følsomme, end de plejer. Normal følesans kommer tilbage efter ca. 6 måneder. En lille reduktion/løft påvirker som regel ikke ammefunktionen. Efter en stort reduktion/løft, må du regne med at ammefunktionen er ophørt.

Komplikationer:
I efterforløbet kan der komme en blodansamling som evt. skal fjernes ved fornyet operation. Infektioner er sjældne, men kan optræde ved store reduktioner/løft. Ved store reduktioner/løft, kan der endvidere komme forsinket sårheling. I sjældne tilfælde kan der forekomme permanent nedsat følesans. Desuden kan der undertiden ske en nedsynkning af brystkirtelvævet. I sjældne tilfælde forekommer indadvendte brystvorter. Meget sjældne komplikationer: Vævsdød af brystvorte. Vævsdød af fedtvæv eller brystkirtelvæv.

Forventet resultat:
Løftede og evt. mindre bryster med ar omkring brystvorten , lodret ned herfra og evt. langs undersiden af brystet.

Holdbarhed: Brysterne fortsætter med at ældes, så resultatet er ikke permanent.

Ledsager kan medbringes ved operationen.

Der er 1 uges betænkningstid fra konsultation til operation.

Siden opdateret november 2013