Fedttransplantation til ansigt

Fedttransplantation til ansigt                                                                        Information v. Speciallæge i plastikkirurgi Eeva Kalaja Petersen

Formål: Fedttransplantation er en operation der har til formål at udfylde dybe furer eller gruber i ansigtet eller give ansigtet mere fylde. Formålet er at forbedre ansigtsfaconen, og fedttransplantation er meget velegnet til ansigter der har mistet fylden med alderen.

Generelt: Ved en fedttransplantation kan man opnå en moderat forøgelse af fylden af vævet ( volumen ). I ansigtet er det ofte en vurdering, om man ønsker en vævsfylder (“filler”) med en sprøjte ( f. eks. Restylane ) eller en fedttransplantation. Transplantation af fedt giver større fylde og resultatet er holdbart i mange år, forudsat at fedtcellerne slår an.

Teknik: Operationen udføres enten i fuld bedøvelse eller i lokal bedøvelse evt. suppleret med indsprøjtning af smertestillende medicin og sovemidler afhængig af operationens størrelse. Det fedt  der skal transplanteres tages som regel fra maven ved en fedtsugning. I det område ,hvorfra man skal tage fedtet, indsprøjtes lokalbedøvende væske for at mindske blødning. Specielle sugekanyler føres gennem små stikkanaler ind i fedtvævet f. eks. på maven, og der suges indtil, der er fjernet en passende mængde fedt. Det udsugede sterile fedt præpareres  med bl.a. let centrifugering, så man har næsten rent fedt, der indsprøjtes i lange tynde baner på det sted, hvor man ønsker volumenforøgelse i ansigtet.

Forløb: De implanterede områder i ansigtet må ikke belastes, man må ikke gnubbe eller massere de behandlede områder, og man må ikke ligge  på de transplanterede områder d.v.s. man må ikke ligge på maven. Evt. tråde fjernes  efter ca.7 dage. Smerter behandles med mild smertestillende medicin. Man bør være oppegående, og arbejdet  kan ofte  genoptages efter få dage til 1 uge.. Sport kan påbegyndes efter 3-4 uger, når ømheden og hævelsen har fortaget sig.

Bivirkninger: Ømhed, hævelse, misfarvning og føleforstyrrelser af de behandlede områder samt ujævnheder under huden hører med til et normalt forløb.

Komplikationer: Ved en fedttransplantation må man regne med at noget af fedtet ikke  “slår an” d.v.s. at noget af fedtet forsvinder indenfor den første tid. Egentlige komplikationer er sjældne og kan bestå i blodansamlinger, infektioner og føleforstyrrelser i huden. Den største risiko er, at fedtet delvis forsvinder og patienten derfor ikke opnår det resultat der forvantes.

Forventet resultat: Øget fylde af væv der udglatter furer og giver mere fylde i ansigtet. Evt. skal en fedtransplantation gentages en eller flere gange for at opnå det ønskede resultat.

Holdbarhed: Hvis fedtet slår an, hvilket kan bedømmes efter 2-3 måneder, forsvinder det ikke igen, men er blivende. Man fortsætter selvfølgelig med at ældes, resultatet følger aldersforandringerne og er dermed ikke permanent.

Der er 1 uges betænkningstid fra konsultation til operation.

Man kan medbringe en ledsager ved konsultationen.

Opdateret november 2013