Øjenlågsoperationer

Operation af øvre og/eller nedre øjenlåg
Information v/Speciallæge i plastikkirurgi Eeva Kalaja Petersen

Formål:
At korrigere hængende øvre øjenlåg og poser og evt. slap hud under øjnene.

Generelt:
Med tiltagende alder udvikler de fleste mennesker et hudoverskud på øvre øjenlåg samt tendens til posedannelse på nedre øjenlåg. Hudoverskuddet på øvre øjenlåg skyldes slaphed af huden, evt. i kombination med nedsynkning af øjenbrynene.  Poserne på nedre øjenlåg skyldes frembuling af fedtvæv fra øjenhulen pga. slaphed af øjenlågets strukturer. Der er ofte en arvelig tendens, der gør at symptomerne udvikler sig i en relativt ung alder. Generne kan være kosmetiske i form af et træt og hærget udseende, besvær med anlæggelse af make-up m.m. eller fysiske gener i form af træthed og hovedpine af at løfte øjenbrynene og desuden et  reduceret synsfelt pga. nedhængende hud ud over øjenvipperne. Operationen sigter imod at korrigere hudoverskuddet på øvre øjenlåg og fjerne posedannelsen på nedre øjenlåg, samt evt. korrigere øjenspaltens retning, for at give et mere ungdommeligt udseende og stabilisere det nedre øjenlåg. Meget lavtsiddende øjenbryn kan nødvendiggøre et øjenbrynsløft.

Operationen:
Foretages oftest i lokalbedøvelse, evt. i kombination med indgift af beroligende medicin. Inden operationen optegnes med lukkede øjne, hvor meget hud der skal fjernes.
øvre øjenlåg fjernes overskydende hud, muskel og evt. fedtvæv.
nedre øjenlåg fjernes fedtposerne  eller de ændres så konturen ved overgang til kinden glattes (Hamra Operation). Overskud af hud og muskel på nedre øjenlåg fjernes. Små fine rynker på nedre øjenlåg reduceres ikke, men kræver supplerende behandling. Evt. løftes yderste øjenkrog et par millimeter for at undgå nedtrækning af øjenlåget. Huden syes med tynd nylontråd og dækkes med smalt plaster.

Forløb:
Operationen foretages ambulant. I opvågningen og hjemme den første aften bør man ligge med hævet hovedgærde og isposer på øjnene. Der vil være lidt blodig siven fra sårene. Trådene fjernes efter 4-7 dage.  Undgå fysiske anstrengelser de første dage. Kontaktlinser må ikke anvendes de første 7 – 14 dage. For at beskytte arrene skal øjnene beskyttes mod sol- og solarielys minimum de første 6 uger. Solfaktor, min. faktor 20,  anvendes i 3 – 6 måneder. Sport og motion kan genoptages efter ca. 4 uger. Make-up kan anvendes ca. 14 dage efter operationen.

Bivirkninger:
Rødme, hævelse og misfarvning må forventes de første 1-2 uger. Midlertidig følelsesløshed på øjenlåg inkl. øjenvipper. Tåreflåd og “irriterede øjne” er  almindeligt de første dage, men forsvinder oftest i løbet af en uge. Ar er permanente, men vil efter  3 – 6 mdr. være næsten usynlige.

Komplikationer:
Efterblødning  er sjælden, men kan forekomme og kræver operation. Infektion ses uhyre sjældent.  Nedtrækning af nedre øjenlåg kan forekomme midlertidigt, specielt hos ældre med slappe øjenlåg. I sjældne tilfælde forsvinder dette ikke,  men må korrigeres med en ny operation. “Tørre” øjne forekommer undertiden i efterforløbet og forsvinder som regel på behandling med Viskøse øjendråber. I meget sjældne tilfælde kan der optræde kronisk tørre øjne.

Forventet resultat:
Efter operationen ser øjenomgivelserne mere friske ud, og fysiske gener som nedsat udsyn til siden er forsvundet. Undertiden bedres hovedpine.

Holdbarhed: Resultatet er ikke permanent, da man fortsætter med at ældes. Holdbarheden er individuel.

Ledsager kan medbringes ved konsultationen.

Der er 1 uges betænkningstid fra konsultation til operation.

Opdateret november 2013